Dataskydd- och integritetsfrågor

1473-1

Det finns flera bra anledningar till att ha kontakt med en advokat eller jurist. Hela samhället bygger på en lång rad med lagar som ingen vanlig lekman kan känna till. Inte ens de som studerat lagen vet allt men de har i alla fall en större chans att hitta fram till det rätta svaret. Efter ett tag så vet de i alla fall att något skulle kunna vara möjligt.

De senaste åren har en ny avdelning vuxit fram för juristerna. Egentligen är det flera decennier nu som det är allra mest aktuellt. Dataskyddsfrågorna bara fortsätter att öka. Nya vändningar uppstår så gott som varje dag, vartefter som kunskapen och teknologin växer till sig. Hela tiden handlar det dock om en och samma sak. Att skydda individerna som använder sig av nätet.

Förebygga problem eller bekämpa dem?

Det finns två sätt att handskas med frågor runt dataskydd och allmän integritet. Dels kan du förebygga problemet, bland annat genom att informera dig. Bara en sådan sak som brandväggar och virusprogram har gjort mycket för att mura in din information och se till att ingen utomstående kan ta sig in. Men det är bara toppen på isberget. Be om hjälp för att förstå ännu mer. Chefsjurist Erik Hården från RiVe Juridiska Byrå är en trovärdig företrädare för dina ärenden.

Och där kommer den andra metoden in i bilden. När något skett har du behov av en bra jurist. Någon som känner till uttryck som GDPR och dataskydd. Som kan stå vid din sida när du söker upprättelse eller försöker ställa till rätta den skada som skett. Det är ju så många olika saker som kan hända. Ibland handlar det om stöld av resurser, identitet, pengar. Men det kan lika gärna vara en fråga om information som du vill ska tas bort eller som är felaktig. Solidinfo ger dig all information som kan vara bra att ta del av för den som vill göra ett bra val.

Problem bland juristerna själva

Den senaste tiden har en aspekt av personlig integritet fått stor uppmärksamhet. På nätet finns det flera rörelser som använder sig av olika hashtaggar. No more blev en enorm framgång där både kvinnor och män stod fram för att bekämpa sexuella trakasserier. Nu har denna rörelse, om du kan kalla den för det, spritt sig till individuella yrkesgrupper. Vi sjunger ut är hashtaggen för kvinnliga sångerskor. Tystnad tagning samlar kvinnliga skådespelare runt samma ämne. Och nu även jurister, som valt Med vilken rätt. Så står jurister upp mot sexuella trakasserier. Läs mer i denna artikel i Expressen.

Det är tråkigt att dessa rörelser eller hashtaggar behövs. Samtidigt är det helt fantastiskt att kvinnor börjar säga ifrån. För det här är inte ett nytt problem. Genom årens lopp har kvinnors integritet attackerats på olika sätt och vis, och ofta har de inte vågat säga något. Kommentarer om viktökning efter graviditeter, händer som tar sig friheter, rena angrepp eller smutsiga förslag. Listan kan bli lång och det beror inte på hur gammal kvinnan är eller vad hon jobbar med. Det är ett internationellt problem som drar över alla klasser, utseende och åldrar. Med dessa hashtaggar hoppas man ge kvinnor lite extra styrka att stå emot dessa brott mot deras integritet.

Hur juristerna tar sig an viktiga frågor

Lagens långa arm är alltså invecklad och tidvis svår att tyda. Detta ger jurister och andra laglärda mycket att göra. Speciellt med tanke på att nästan varje del av livet är styrt av lagar och du bra ofta behöver hjälp av ett proffs. Men varje fall eller uppgift är inte lika svår eller invecklad. Ibland kan det räcka med en helt vanlig jurist, medan andra situationer kräver en som specialiserat sig eller gått en lång vidareutbildning.

Sedan finns det mycket som en dator kan göra. Idag har man utvecklat en rad med program som hjälper till på advokatbyråerna. En del känner sig hotade, som inom flera andra områden där elektroniken verkar ha tagit över. Men det finns ingen grund för detta. Även om ett datorprogram kan göra stor nytta så är det alltid underlägset en mänsklig hjärna. Tänk bara på vem som skapat programmet och ser till att det fungerar. Realtid rapporterar här  om att digitala verktyg inte kan bli ett substitut för verkliga jurister.

Ett stort hot från cyberuniversum

Idag sker så gott som allt på nätet. Du är uppkopplad 24 timmar om dygnet, både privat och för jobbet. Folk umgås online, handlar sin mat och kläder, bokar tid på gymmet och sköter nästan hela sitt liv där. Det har blivit ovanligt att gå till banken, de har inte ens några pengar att ge dig utan allting ligger på data. På kontoret knappar du in informationen i ett program. Kontrakt och avtal skrivs under elektroniskt, för man vill spara skogarna. Allt fler jurister får nu hantera ärenden om integritet på nätet. Läs mer i denna artikel i Computer Sweden.

Detta är en positiv utveckling eftersom den gör stora saker möjliga för vanliga personer. Samtidigt så öppnar du eventuellt dörren för brottslingar. Hela tiden sitter det kriminella element och tänker ut hur de kan skada andra på nätet. Hur de ska kunna ta sig in och stjäla din information eller pengar. Men också helt enkelt hur de ska kunna förstöra din dator. Det säger sig självt att du behöver professionell hjälp för att handskas med det hela. Som tur är finns det minst lika många smarta personer som jobbar för det som är rätt.