Hur du sköter om dina knivar

Alla har minst en kniv i hemmet och de flesta har en hel uppsättning. Det är allt från köksknivar till moraknivar eller samlarobjekt. För de knivar du använder i vardagen är det speciellt viktigt att sköta om dem. För knivar är ett redskap som inte fungerar om du inte tar hand om dem på rätt sätt. Det ligger i ditt eget intresse att alltid ha dem i gott skick. 

Vissa knivar är det viktigare att underhålla än andra. Så till vida att det är nästan omöjligt att göra en del saker om kniven inte är på topp. Det är faktiskt riktigt svårt att skära eller hacka om kniven inte är vass, till exempel. Eller om du inte har den rätta sortens kniv, vilket egentligen inte har med skötseln att göra. Det säger sig självt att det här med knivar är ett ganska stort ämne som förtjänar en närmare inblick. 

En fin uppsättning knivar

Bestick för att äta samt en brödkniv är bland det mest grundläggande du kan ha i ditt hem. Till och med små barn jobbar med knivar eller saxar när de pysslar på förskolan. Så det är helt klart ett vanligt inslag i en helt vanlig persons liv. Har du sedan en hobby, som fiske eller att vandra i skogen, så blir det ännu vanligare att bära med sig kniv. Här är det svårt att klara sig om du inte har minst en bra kniv. 

Det är klart att du kan köpa vilken kniv som helst. Den behöver kanske inte alltid vara så speciell eller dyr. Men om du vill ha en riktigt bra kniv så lönar det sig att undersöka saken lite närmare. Den måste inte vara dyr, för du kan hitta rimliga priser för bra knivar. Men den bör vara utformad för det syfte du tänker använda den till, och vara gjord av hållbara material. Många väljer sina knivar från https://www.lamnia.com/sv/c/1/knivar

Om sedan kniven är snygg så är det ett extra plus. Det är roligt att använda ett verktyg som ligger bra i handen. Och som är trevligt att se på. Kanske med ett skaft som har en viss historia, eller som är dekorerat som du tycker om det. Där bladet är starkt och verkligen utför sitt uppdrag. Du slipper stå där och såga, utan kan skära av det du behöver med en gång. 

Sköta om sina knivar

Först och främst så bör kniven vara ren. Speciellt när du håller på med fisk eller andra organiska material. För smuts kan fräta på både bladet och skaftet. Det lägger sig som en hinna eller skorpa och gör det svårare att använda kniven. Låt den gärna lufttorka innan du lägger in den i slidan eller hållaren. De flesta knivar är behandlade och gjorda av material som inte gärna rostar. Men det är alltid bäst att vara försiktig. 

Själva förvaringen kan också förlänga livet på din kniv. Se till att den inte ligger och gnider mot andra knivar eller saker. En slida är ett bra ställe att förvara den på. Likaså ett träblock eller magnetremsa på väggen, som många använder i köket. De professionella kockarna har som en liten väska de vecklar upp. Där inne ligger alla knivarna i säkert förvar. En kniv per ficka, och de kommer inte åt varandra. Aftonbladet berättar om hur du tar hand om dina knivar. 

En vass kniv som skär ordentligt

Ett annat steg när det kommer till knivens underhåll är att hålla den vass. Du kommer ingen vart med en slö kniv, och det kan även vara farligt. Det är mycket lättare att slinta och göra sig illa om kniven inte är tillräckligt vass. Du kan antingen lämna in kniven för slipning eller sköta det själv. Det finns mycket bra knivslipar på marknaden som är enkla att använda. Du kommer att se riktigt proffsig ut om du står och slipar kniven framför spisen. 

En del personer tävlar med sina knivar. De får då springa en hinderbana där både teknik och knivens egg kommer till sin rätt. Om den är skarp nog så kan du skära igenom både is och hela kycklingar. Dela en vattenmelon i två delar med ett enda snitt. Det är ganska fantastiskt att se hur skickliga deltagarna är med sina knivar. Samt hur väl de underhåller dem. 

När du inte får använda kniv

På grund av att knivar kan användas som vapen eller för att de kan skada omgivningen så är det ganska stränga lagar för när du kan använda dem. Bland annat så är det mer eller mindre förbud mot att bära dem med sig på offentlig plats. Som med allt annat så finns det undantag, vilket är en av anledningarna till att en del personer glömmer bort sig. SVT berättar om folk som försöker ta med sig kniv in i rätten. 

Till och med på vissa europeiska tåglinjer så är det förbjudet att ha med sig ens en liten kniv. Den blir beslagtagen på stationen om du råkar glömma den i väskan. Allt för att skydda passagerarna mot de få element som kanske väljer att skada andra med sina knivar. Även om de är få så är det tillräckligt farligt för att behöva ha de här lagarna. 

Så det kan löna sig att vara informerad om vad lagen säger. Du kan till exempel inte bära kniv på offentlig plats, även om du är hantverkare eller polis. I alla fall inte när du är ledig, det är bara i tjänsten som det är tillåtet. Samtidigt så kan du ha med dig en kniv eller två när du går på picknick i en park. Men det måste då vara en sådan kniv som behövs för att förbereda maten eller äta, inte en kastkniv eller annat som liknar på vapen. 

Snygga knivar för alla tillfällen

Vare sig du samlar på knivar eller bara behöver den för en speciell uppgift så är det roligt med snygga knivar. En del skaffar knivar med skaft gjorda av lite ovanliga material, typ mammutbetar. Andra kanske väljer en som är dekorerad, det är bland annat vanligt att bränna in något vackert motiv på skaftet. 

Eller så är kniven snygg i dina ögon för den påminner dig om en särskild person. Du kanske fått den i arv från en mormor eller morfar, och då är det verkligen något att hålla fast vid. Eventuellt har du skaffat den på en resa eller ort som du besökt. För knivar är så mycket mer än ett redskap, i alla fall vid vissa tillfällen. Det kan vara roligare att jobba med en kniv som du tycker om, som är snygg eller som har en speciell historia.