En del kan uppleva ordet som lite gammalmodigt. Lojalitet är inte något som man är så van vid i dagens affärsvärld. Men även om ordet kanske verkar föråldrat så är absolut inte konceptet det. Tvärtom så strävar många efter att skapa lojalitet, även på nätet där många företagare är aktiva idag. Det är en egenskap som är förmånlig både för den som visar den och verksamheten som blir föremål för den.
Vad lojalitet innebär kan dock diskuteras. Det är alltså inte fråga om en blind tillhörighet, där du stannar kvar hos en butik oavsett vad som sker. Istället handlar det mer om att du förblir trogen eller lojal mot någon som behandlar dig väl. Konceptet bygger faktiskt på ömsesidig uppskattning eller respekt. Det är inte bara en part som måste uppfylla sina skyldigheter. Istället är det en situation där båda två gynnar varandra.
Ge kunderna det de vill ha
Om du pratar med en framgångsrik entreprenör så slås du av det faktum att hen vet precis vad kunderna vill ha. Det handlar inte alltid om att ge dem det du har att erbjuda utan att anpassa dig till deras önskningar och behov. Även om du är verksam inom en viss bransch så måste du känna till vad folk vill ha. Du kanske hittat en nisch som du tycker är bra, men hela tiden så är det kundernas sinne du måste ha koll på.
En del vet ganska mycket om det här. De inte bara praktiserar det men lär också ut till andra hur de ska bli framgångsrika. Lojalitet och kommunikation är nära besläktade. Så om du inte kommunicerar väl med dina kunder kan du inte heller förvänta dig att de ska vara lojala. Det går som sagt åt båda hållen. Något som en del verkligen har förstått. Du kan läsa mer om sami sulieman här.
Kommunicera väl med varandra
Kommunikation kan förekomma på flera olika sätt. Dels kan du ha en dialog rätt upp och ner. Många företag är idag aktiva på de sociala medierna och ser till att prata direkt med kunderna där. En medarbetare kan få i uppgift att vara närvarande regelbundet och prata med potentiella klienter. Bland annat så gör det att du upplevs som ett seriöst och aktivt företag. Samtidigt så är det ett bra sätt att lära känna de du riktar dig till. Lära dig vad de tänker och känner, vad de är intresserade av. Sedan är det upp till dig att uppfylla deras önskningar. Se Sami sulieman på Twitter.
Men kommunikation kan också ske via annonser eller annan form av marknadsföring. Du kanske inte alltid kan se direkt vad kunderna tycker om det du lägger ut, men det brukar visa sig ganska snart med antalet besökare eller beställningar. Du visar upp vad du har och de avgör om de är intresserade. Sedan försöker du lite till och de bestämmer sig kanske för att pröva på det.
Lägga grunden för lojalitet
Men med lojalitet på nätet så menar de flesta att kunderna stannar kvar. Att de fortsätter att beställa från din sajt eller boka dina tjänster. Det blir inte bara en engångsföreteelse utan något som upprepar sig, om och om igen. Vad ska du då göra för att förtjäna den här sortens lojalitet? Bland annat finns det tre grundläggande saker som bidrar till att dina kunder väljer att bli kvar, att vara lojala och fortsätta göra affärer med dig. Dessa är:
- Bra service. Du måste ge kunderna en bra upplevelse när de besöker dig. Användarvänliga hemsidor som laddar ordentligt och är lätta att använda. Ett grundläggande krav för att folk ens ska fundera på att vara lojala.
- God kundservice. Det är nära besläktat med den första punkten men fungerar lite annorlunda. Ibland kan det vara kundtjänst som räddar företaget när något gått fel. Som ser till att följa upp och lägga saker och ting till rätta. För alla gör misstag, det är svårt att ha en perfekt sajt.
- Väl fungerande betalningstjänster. Om du vill att folk ska vara lojala på nätet så gäller det att de kan handlar tryggt och effektivt. En del har haft framgång med fakturor som gör det lättare att köpa något. Du slipper ta fram kort och ID, kan bara beställa och betala senare.
De är punkterna är bara några som flera företag har funnit vara effektiva. Sedan gäller det att se på din egen speciella inriktning. Kanske be om hjälp från någon annan som har lyckats väl. Nyheter24 tar upp mer om Sami Sulieman.
Handel som gynnar båda parter
All handel är ett ömsesidigt utbyte. Du ger kunderna något de vill ha och de betalar dig. Det låter enkelt när du ser det på papper men kan vara något mer komplicerat i verkliga livet. Men inte så mycket, i alla fall inte om du lägger fokus på kunden. Tänk dig in i deras situation och vad de har behov av, alternativt vad de vill ha. Det gör det lättare att ge dem något lite extra.
Erfarenheten visar att kunder som upplever ett företag som seriöst och väl etablerat gärna kommer tillbaka. De tycker inte om en dålig kundupplevelse och är relativt kräsna när det gäller att välja viken sajt de ska beställa från. Eftersom det också är vanligt att prata om bra eller dåliga upplevelser på nätet ska du göra allt du kan för att de ska trivas hos dig. Ju mer du har att erbjuda desto större chans att dina kunder förblir lojala mot dig.